Kroniek Werven Spoorlijn 128 - Uitgave Maart 2019  

Al sinds vele jaren werken de vrijwilligers van “Le Chemin de Fer du Bocq” om de spoorlijn 128 weer berijdbaar te maken.

Tot op nu toe zijn bijna 16 kilometer heraangelegd en laten op regelmatige basis ritten toe tussen Ciney en Evrehailles-Bauche. Naast het reguliere onderhoud van het huidige berijdbare gedeelte, dienen de vrijwilligers nog 5 km heraan te leggen, maar met nog veel obstakels: kreupelhout kappen, rails en rotte dwarsliggers verwijderen, heraanleggen van de sporen in het station Evrehailles-Bauche, de tunnel van Yvoir herstellen, de toegang in het station te Yvoir bouwen, enz.

Om het publiek op de hoogte te houden van de voortgang van de werken, maar ook om het gigantische werk van de vrijwilligers te benadrukken, publiceren we op regelmatige basis informatie en foto's, in de vorm van een kroniek.

 

© PFT-TSP Reproductie verboden zonder het akkoord van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© PFT-TSP Reproduction interdite sans accord de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Station van Evrehailles-Bauche
Het station in oktober 2018:

 

1 Evreshailles Bauche muur station OK

 

2 Evreshailles Bauche

3 Evreshailles Bauche

 

In december 2018 hebben de vrijwilligers de voorbereidende grondwerken gedaan om twee sporen te kunnen aanleggen. De aanwezigheid van een gasleiding over de ganse lengte in het station ligt, evenals een overweg, dwongen ons om het sporenplan te wijzigen in vergelijking met dat wat vroeger bestond.

4 Evreshailles Bauche

 

Met Spontin en Dorinne-Durnal is Bauche het derde uitwijkstation van de spoorlijn: deze uitwijkmogelijkheid maakt het mogelijk om ofwel een kruising of een kering van de locomotief te doen (wanneer de trein in één richting aankomt en terug vertrekt in de andere met dezelfde locomotief, ontkoppeld en aangekoppeld aan de andere kant van de trein).

5 Evreshailles Bauche

 

 

Ciney-Braibant 

Een van de werven in januari 2019 was het aantrekken van de  bouten van de lasvisplaten tussen Ciney tot Braibant.

 6 Ciney Braibant

  

Dorinne-Durnal 

In januari en februari hebben de vrijwilligers een spoorvernieuwing uitgevoerd tussen de brug van de steengroeve Chansin (Dorinne) en de ingang naar het station Dorinne-Durnal. Gelijktijdig werden er grote rioolbuizen onder het spoor geplaatst om het water dat van de steengroeve komt via een greppel langs het spoor, af te voeren naar de Bocq.

7 Dorinne

8 Dorinne

 

200 meter rails werden losgevezen en verwijderd:

9 Dorinne

 

Plaatsen van de rioolbuizen:

10 Dorinne

 

Heraanleggen van de sporen:

11 Dorinne

 

Ga naar boven