La Compagnie du Nord Belge et ses locomotives

“La Compagnie du Nord-Belge et ses locomotives” werd geschreven door de heer André Dagant. Deze editie is het resultaat van 30 jaar werk en eindeloze opzoekingen in diverse archieven.

Formaat A4, 6 hoofdstukken, eentalig Frans :

I. Avant-propos.

II. Historique du réseau : overzicht van de geschiedenis van het net Nord (Frankrijk) en van de Nord-Belge en de belangrijke financiële invloed van de familie Rothschild op deze netten.

III. La Traction - Généralités : in dit hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de gebruikelijke afkortingen, organisatie van de treindienst, structuur van de Nord-Belge, beschrijving, indeling en nummering van de locomotieven, aanduiding van de machines volgens hun asindeling, livreien en namen van de locomotieven, ...

IV. Période de la traction : dit hoofdstuk geeft een overzicht van de grote tijdperken: van 1854 tot 1871: de invloed van Jules Petiet; van 1872 tot 1899: de koerswijziging na het verdwijnen van Petiet; van 1900 tot 1914 : ingenieur du Bousquet vernieuwt het locomotievenpark, van 1914 tot 1918, de Nord-Belge tijdens WO I, van 1919 tot 1927 : terugkeer van de naar Frankrijk geëvacueerde locomotieven en aankomst van de Wapenstilstandlocomotieven, van 1927 tot 1931 : laatste vernieuwing van het materieel, gevolgd door de economische crisis, 10 mei 1940: de Nord Belge wordt administratief overgenomen door de NMBS.

V. Les locomotives : dit hoofdstuk, het belangrijkste uit het boek, beschrijft in detail alle locomotieftypes van de Nord-Belge.;

VI. Listes et tables : alle kenmerken en nummering van het tractiepark.

Het boek is overvloedig geïllustreerd met meer dan 400 (nog nooit gepubliceerde) foto’s, plans en schema’s.

Formaat A4 - 356 pagina’s - Harde gekantonneerde kaft - Ingebonden met linnendraad.

Het verkoopprijs van dit boek is € 65,00, verzendingskosten voor binnenland inbegrepen.
(Voor andere landen, gelieve de postkosten vragen aub).

Om het te bestellen volstaat het de som te storten op bankrekening 001-1201789-35 van TSP met mededeling “Nord-Belge”.

Ga naar boven