Ondanks een lokkende zon en een buitentemperatuur welke noodde tot een heerlijk Dolce far niente, verwijderden françois en Thierry de laatste buizen uit de ketel en, in de vlucht, pakten ze het reinigen van het lege binnenste aan.

in de ketel 1 gr 

In het zweet des aanschijns werd een grote zone, vòòr de vuurkist, ontdaan van alle vuil en dit tot op het blanke staal.

Dit liet toe een blik te werpen op de 17 haken welke  de basis van de buizenplaat in toom houden en de achterring van het cilindrisch lichaam.

in de ketel 2 gr  

Zelfs in het hart van een ketel kan men nog aan archeologische opzoekingen doen: resten van lasbaguetten, rondellen, ringen en zelfs beitels kwamen te voorschijn!  Het vrijmaken van dit gedeelte liet het zicht toe op de, vandaag afgesloten, uitsnijding van wasmogelijkheid waarmee deze ketels waren uitgerust bij hun constructie wat bevestigt dat ze nog steeds haar origineel karakter (1943)draagt. Tenminste voor dit gedeelte van de ketel.

Ondanks de goedgevulde dag moet het grootste gedeelte van het cilindrisch lichaam, van de voorwand en de hemel van de vuurkist nog worden gereinigd. Daarnaast de buizenplaten welke moeten worden herbewerkt, het verwijderen van de laatste stukken buis, het ontdoen van alle roest van de buitenketel, buitenbekleding strippen, de grote wasluiken openen,......kortweg, nog heel wat leuke dagen staat de ploeg te wachten.

thierry Francois vlampijpen gr 

In Schaarbeek werden door Alain en Roland verdere voorbereidingen getroffen aan, en om, de 64169 om haar in optimale conditie te brengen voor haar Brussels uitstapje van volgende week.

Ga naar boven